Tekniska årssitzen samlar studerande och nyutexaminerade för tredje gången

12.03.2024

I år arrangeras Tekniska årssitzen, TFiFs största nätverksevenemang för studerande och nyutexaminerade, för tredje gången i rad. Det brukar sägas att det krävs tre gånger för att något ska bli en tradition och arrangörerna är säkra på att evenemanget är här för att stanna.

Eva Ahlgren är kemistuderande vid Helsingfors Universitet och har under sin studietid varit aktiv i Spektrum, ämnesföreningen vid Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten. Sedan 2023 fungerar hon som ordförande
för TFiF-utskottet De Yngres Råd (DYR), som är huvudarrangör för Tekniska årssitzen. I år går evenemanget av stapeln 12 april på Urdsgjallar i Otnäs.

Tekniska årssitzen som ordnades första gången år 2022 har sina rötter i Meganetworkingsitzen som DYR arrangerat några år tidigare. Evenemanget är ett tillfälle att nätverka och träffa andra likasinnade från olika universitet och studieorter.

– Tekniska årssitzen är inte lika formell som årsfester kan vara. Programmet gör att det är lättare att börja prata med dem man sitter med. Ibland kan det behövas en liten puff för att komma i gång.

Det betonas ofta hur viktigt det är att bygga upp sociala nätverk. Men vad kan man ha för nytta av de nätverk man får under studietiden?

– Förutom att det ger sociala kontakter och nya vänner, så kan man också ha helt konkret nytta av det i arbetslivet. Det är ju alltid roligt om man känner någon från förr om man börjar jobba på ett nytt ställe. Man kan också träffa någon som jobbar för en arbetsgivare man själv är intresserad av och då få tips om hur man får in en fot eller fråga mera om företaget och hur det är att jobba där.

Eva har själv deltagit i de båda tidigare Tekniska årssitzerna som ordnats.

– Jag sprang till exempel på en bekant från fjolårets Tekniska årssitz i Ekenäs förra sommaren, och vi stannade och pratade en kort stund. Det märks nog att de finlandssvenska kretsarna är ganska små och att bekanta namn eller ansikten kan dyka upp lite var som helst.

Evenemanget ordnas varje år, turvis i Åbo och turvis i huvudstadsregionen. Arrangörerna ordnar busstransport mellan dessa orter och ersätter resekostnader för deltagare från andra orter i Finland för att sänka tröskeln för att delta. Dessutom ansöker arrangörerna om sponsorering från företag för att hålla deltagaravgifterna på en rimlig nivå.

– Det är egentligen en ganska unik möjlighet för företagen att nå ut till ca 120 unga experter inom tekniska branschen. Deltagarna kommer från olika universitet och från olika delar av landet, så det är en bred publik som har teknik och naturvetenskap som gemensamt intresse.

Vad är dina förhoppningar inför årets Tekniska årssitz?

– Jag hoppas såklart att så många som möjligt tar vara på chansen att delta. Speciellt hoppas vi få med deltagare från Vasa i år. Det är alltid lite spännande att bekanta sig med en annan studieort och lära känna nya människor, så jag rekommenderar varmt för alla att komma med.


Anmälan till Tekniska årssitzen är öppen från onsdag 13.3 kl. 12.00 till 31.3. Länk till anmälan hittas här.

Liknande artiklar

16.05.2024

Regeringens nya giv gör livet surt för tekniskt utbildade invandrare

14.05.2024

Lystring kvinnor – missa inte AI-tåget!

07.05.2024

Stort intresse för utbytesstudier