TFiFs stipendium stöder studerande både i studier utomlands och hemma i Finland

02.06.2023

TFiF delar ut stipendier i två omgångar varje år – i november och i maj. Stipendier utdelas för studier utomlands, studieresor, utlandspraktik och studier (i Finland). Av dessa delas stipendier för studier ut från fyra olika minnesfonder (läs mer nederst på sidan) och stipendier i övriga kategorier från Tekniska Föreningens i Finland stiftelses fria medel.

I vårens stipendieansökan fick TFiF in 130 ansökningar. Sammanlagt beviljades 51 stipendier – 22 för studier utomlands, ett för studieresa och 28 för studier. Studerande som beviljades stipendium för studier utomlands kommer att åka till bland annat Japan, Italien, USA, Australien och Sydkorea.

Utbytesdestinationer som ligger längre bort har blivit alltmer populära men fortfarande finns det vissa länder som är ganska sällsynta utbytesdestinationer. Ett av dessa är Tanzania, där Oskar Heinonen tillbringade sitt utbyte under förra vintern. Oskar studerar vid Tammerfors universitet och fick stipendium av TFiF på hösten 2022 för att stöda utbytet.

Här nedan (och i TFiF bladet 3/2023) kan du läsa hans berättelse om utbytet.

”Under det senaste vinterhalvåret hade jag möjligheten att delta i ett utbytesprogram i Mwanza, Tanzania, och det var verkligen en oförglömlig upplevelse. Till skillnad från de flesta utbytesdestinationerna finns det väldigt få andra utländska studeranden i Mwanza. Trots att St. Augustine University of Tanzania har tiotusentals studeranden, var jag och en annan finländare de enda utbytesstudenterna. De största kulturchockerna kom från hur mycket man sticker ut som västerlänning: i skolan, i studentkorridoren och på gatorna stirrar folk och ropar ”mzungu” (vit person). Jag skulle kanske jämföra känslan med att vara en kändis – roligt och spännande i början, men aningen tungt i längden. Det här visar också hur intressant Mwanza var som utbytesdestination, och ger en inblick i hur annorlunda livet är där. Mina förhoppningar innan utbytet var att få uppleva så många unika och speciella upplevelser som möjligt, och den här resan levde verkligen upp till dem!

Skolgången vid universitetet var relativt likt det finländska. Det fanns dock en märkbar skillnad när det kom till användningen av elektronik. Så gott som allting gjordes med penna och papper, det fanns ingen gratis internetkoppling och universitetet använde inte e-post för kommunikation. Majoriteten av informationen om kurser och andra skolrelaterade ärenden delades via WhatsApp. Det var tydligt hur speciellt det var att jag deltog i kurserna, både för klasskamrater och för professorerna. Jag förde bok hur många gånger professorn refererade till mig med kommentarer som ”In their country …” och ”These guys …” – totalt 39 gånger på tre timmar. De här kommentarerna öppnade mina ögon för hur mycket vi i Finland tar för givet. Jag lärde mig att uppskatta saker som en stabil infrastruktur och en fungerande demokrati, som vi tar som självklarheter i Finland.

Jag är oerhört tacksam för möjligheten att bo i Afrika i fem månader. Utbytesstudier i Tanzania är inte vanligt, men jag rekommenderar det varmt för alla som vill utmana sig själva och uppleva en ny kultur. Jag är säker på att det jag har lärt mig under utbytet kommer att bidra till min personliga utveckling och ge mig nya perspektiv som kommer att vara värdefulla i min framtida karriär.”

– Oskar Heinonen

 

Tekniska Föreningens i Finland Stiftelse delade ut 26 800 € i vårens utdelning. Av denna summa utdelas 13 800 €  från Stiftelsens fria medel och 13 000 € från minnesfonderna:  9150 € från Diplomingenjör Hugo Eklunds minnesfond, 1550 € från Hyvinge fabriks Ab minnesfond, 1400 € från John Stenberg senior & C. Hausens minnesond och 900 € från Freywid Wegelius och Familjen Alex. Ärts minnesfond.

 

Ansök om stipendium

Höstens stipendieansökan är öppen 1.6-31.10.2023. Läs mer på tfif.fi/tjanster/stipendier/.

 

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb