Försök till udda världsrekord av Kemistklubben i Åbo
28.09.2018Det är inte sitzen med flest deltagare. Inte heller den med längst bord. Men när teknologstudenterna sätter sig till bords vid Lilltorget under torsdagskvällen blir det i alla fall världens längsta sitz, som den akademiska middagen kallas. Matsalen är nämligen placerad på ett turisttåg som kommer köra de 44 deltagarna längs med Aura å.
– Vi kommer att äta gott, sjunga snapsvisor och få ett nytt världsrekord. Det är ju första gången något sådant här görs, så sedan är det upp till andra studenter att utmana vårt rekord, säger arrangören Pontus Lindroos från Kemistklubben vid Åbo Akademi.
– Med på tåget, bokstavligt talat, är även Tekniska föreningen som samlar alla tekniskt utbildade akademiker i Svenskfinland.
Var hamnar studenterna när kvällen är slut?
Och det vore fel att säga något annat än att stämningen är hög vid Lilltorget. Drygt 40 studenter håller på att samla ihop sig med sin egen konduktör som utrustats med megafon. Christian Lindberg är inte orolig för att han ska kliva på här, men få kliva av på något helt annat ställe när tåget tagit honom genom Åbo och det börjat mörkna.
– Åbo är så pass liten och söt, så nog hittar man sin väg hem. Alltid har man en orsak att sitza, säger han innan turisttåget avgår till ljudet av studenternas snapsvisor.
Inofficiellt världsrekord
Den här gången handlar det dock inte om ett officiellt världsrekord. Förr om åren har teknologstudenterna fått Guinness rekordbok till Åbo, men den här gången nöjer de sig med ett inofficiellt rekord.
– Det är några år sedan något sådant här anordnades av oss, men det har satts flera världsrekord tidigare. Bland annat hade vi världens största fia-cup på Åbo torg en gång. Då fylldes hela torget av stora brädspel och folk spelade fia mot varandra, berättar Pontus Lindroos.
Att fylla Åbo torg med enorma brädspelspjäser är långt ifrån det enda rekordet. Bland de mer udda inslagen finns världens längsta bastudragning, då studenterna körde runt med en mobil bastu.
Men mitt bland allt skoj finns en baktanke med det hela. Kanske kan spektaklet hjälpa till att minska en framtida kompetensbrist.
– Det här ger synlighet åt teknologerna i Åbo. Det krävs fler tekniskt utbildade och i Åboregionen glöms det ofta bort att Åbo akademi utbildar diplomingenjörer, säger Lindroos.