Hur mår forum-mag.fi? 

16.01.2023

Arkivet med gamla Forum för ekonomi och teknik börjar ta form!

Detta har hänt: Den 4.3.2022 utkom på denna plats spalten tfif.fi/balsamering-av-forum/ – inledd av orden Forum är död. Länge leve Forum! 

Vad tror du det hände sen? Affärsmagasinets läsekrets förtjänar en uppdatering, och här kommer den.

Det positiva först: Åren 1968-1999 är inskannade och digitaliserade. Du kan bekanta dig med pärmarna och innehållsförteckningarna på sajten forum-mag.fi. Också artiklarna finns, men tillsvidare bara från 2011-21. Gå dit och titta, det lönar sig!

Du kan klicka dig vidare från denna artikel. Vi har samlat länkar från forum-mag.fi/1968/ till forum-mag.fi/2021/, inklusive enskilda nummer såsom forum-mag.fi/1968/14/ och forum-mag.fi/1997/01/.

Sökningen är ett smörgåsbord av indexerade företag, personer, orter, skribenter, organisationer och teman. Du behöver alltså inte veta exakt vad du letar efter, utan kan plocka för dig bland bordets gåvor. Låt mig förklara vad detta betyder konkret.

forum-mag.fi/bolag/ förtecknas företagen om vilka artiklar ingår. Där hittar du länkar exempelvis till forum-mag.fi/kone/ med 15 artiklar, forum-mag.fi/wartsila/ med 10 artiklar eller forum-mag.fi/stockmann/ med 21. Från dessa företagssidor länkas vidare till enskilda artiklar; exempelvis till Nicholas Andersons artikel forum-mag.fi/nk-eller-stockmann/ från 20.3.2012.

forum-mag.fi/personer/ länkas artiklar till de populära personintervjuerna, men också till artiklar där personerna är omnämnda utan att vara direkta intervjuobjekt. Artiklarna är länkade till Wikipedia. På forum-mag.fi/marten-mickos/ länkas alltså inte bara Forum-artiklar om Mårten Mickos, utan sidan inleds med ett utdrag ur artikeln om honom på svenska Wikipedia, samt länkar till hans Wikipedia-artiklar på svenska, finska och engelska. Läs- och editeringsstatistik ingår: Hur ofta har artiklarna lästs, när är de skapade och senast editerade, hur ofta har de editerats, hur långa är det? Detta ger en bild av personen, eller företaget, för den delen; alla smörgåsbordssidor är länkade till Wiki.

Går du till forum-mag.fi/skribenter/ ser du samtliga skribenter från 2010-21; undertecknads drygt hundra epistlar på Forum länkas från forum-mag.fi/kaj-arno/, Nicholas Andersons från forum-mag.fi/nicholas-anderson/, Torsten Fagerholms ledare från forum-mag.fi/torsten-fagerholm/ osv.

På samma buffet-vis förtecknas forum-mag.fi/orter/ (mitt standardexempel: forum-mag.fi/nagu/), forum-mag.fi/organisationer/ (såsom forum-mag.fi/nato/) och forum-mag.fi/teman/ (såsom forum-mag.fi/inflation/).

Allt det här vill vi givetvis att ska komma till användning. Sidorna kan användas som värdefulla referenser på Wikipedia. Forskare kan förlita sig på Forum som källa i sin forskning. Och framför allt kan Forums gamla läsare bläddra och njuta; Finlands ekonomiska och industriella närhistoria är ett godartat tidsfördriv med personlig relevans. Vi ser framför oss att läsarna delar med sig av enskilda artiklar över mejl och sociala medier. Arkivet är mycket levande!

Enskilda artiklar kan du nämligen länka vidare från WhatsApp eller LinkedIn, och de visas prydligt med pärmbild, rubrik, Forum-nummer och allt (detta kallas Open Graph). Som standardbild visas pärmen på numret i vilken artikeln ingick; på önskelistan finns att få in enskilda bilder ur artikeln. Open Graph förutsätter breda bilder (landscape) och här krävs ännu en del knåp för att det ska se ok ut; vi har med handarbete redan nu knåpat forum-mag.fi/2016/06/, forum-mag.fi/ordning-och-reda/ och forum-mag.fi/j-o-soderhjelm/.

Sajten har utvecklats av Robert Silén och mig på Projekt Fredrika, med aktivt stöd av de tidigare chefredaktörerna Torsten Fagerholm och Patrik Lindfors. Konstsamfundet har stått för fiolerna; TFiF, Niord och Ekonomiska samfundet i Finland har hejat på. Tekniken bygger på vår egen Python-kodning och tillämpning av verktyget Hugo, som är snabbt, säkert och enkelt att utveckla med. Webbyrån KAN.se, som stod för hostingen för Forums gamla sajt, rekommenderade byte från WordPress till Hugo, och vi är tacksamma för tipset. Du kan läsa om våra Hugo-erfarenheter på projektfredrika.fi/ny-hemsida-med-hugo/.

I det stora hela är vi alltså stolta, glada och ivriga. Stolta och glada över att ha skapat en snabb, säker och enkelt användbar balsamerad arkivsajt för Affärsmagasinet Forum, och ivriga att gå vidare och fylla på de många saknade men redan digitaliserade artiklarna på forum-mag.fi samt referera till dem från Wikipedia – inte så dumt att länka nobelpristagaren Bengt Holmströms djupintervju i nr. 1/1997 från hans Wikipedia-artiklar på svenska, finska, engelska och andra språk!

Men vi har också haft motgångar. Domänet forummag.fi hade bokats 2017 för fem år, men ingen hade på koll att förnya domänet som alltså utgick 2022 och prompt norpades av ett företag som säljer kryptovalutor. Vi sadlade alltså om så att domänen nu är forum-mag.fi.

Den andra motgången gäller åren 1999-2006. Inte ens de gamla chefredaktörerna har hittat dessa årgångar i digital form, och i arkivet i Ekenäs är dessa årgångar inbundna i bokform. Skanning av inbundna böcker är betydligt dyrare och mer tidskrävande än av lösnummer. Här vänder vi oss till dig som en gammal läsare – hör av dig till kansli@tfif.fi om du har någon årgång på lager, hemma, på vinden eller på landet! Du får numren tillbaka efter inskanning.

Nästa steg för oss blir att fylla på sajten forum-mag.fi med de digitaliserade artiklarna. De måste korvas om från PDF till Hugos Markdown-språk, de enskilda artiklarna måste benas ut, smörgåsbordindexeras och förses med författare, rubriker, datum, URLar och kanske bilder. Hur vackert det färdiga muséet blir beror dels av hur väl vi på Projekt Fredrika lyckas koda, dels av hur din feedback som når Konstsamfundet, TFiF, Niord, Ekonomiska samfundet i Finland och de andra ägarna till Affärsmagasinet Forum. Detta avgör nämligen intresset för ytterligare finansiering. Mejla gärna kansli@tfif.fi med hejarop, om du vill se innehållet från tidigare årgångar på forum-mag.fi!

Liknande artiklar

04.12.2024

Trots bristen på pengar är Finland bättre på innovation än vi anar

02.12.2024

10 år med programmering i läroplanen

30.11.2024

Diplomingenjör och Fiskars vd Nathalie Ahlström årets alumn vid Åbo Akademi