Kommunalvalet 2021

14.06.2021

Av de TFiF-medlemmar som meddelat föreningen om sin kandidatur i kommunalvalet valdes följande in

Stephan Horn
arkitekt
SFP, Hangö

Jerri Kämpe-Helenius
controller
SFP, Kyrkslätt

Jan-Anders ”Jonte” Fagerhed
Technical service, development & sales manager
SFP, Larsmo

Charlotta Engblom
utvecklingschef
SFP, Sibbo

Grattis Stephan, Jerri,  Jonte och Charlotta!
Tack även till övriga kandidater som ställde upp.

I kommunalvalet gick SFP framåt med 0,1 procentenhet men totalt sett tappade partiet åtta mandat jämfört med förra kommunalvalet. Särskilt i Lovisa minskade stödet för SFP. I Ingå gjorde partiet däremot ett bra val. Det parti som tappade mest var Centern som backade i 236 av 293 kommuner. Centern är alltjämt det parti som är störst i flest kommuner men i kommunalvalet 2021 tappade partiet sin ledande ställning i tolv kommuner. I år lyckades ett flertal oberoende grupperingar bli störst i de kommuner där de ställde upp. I tio kommuner var lokala grupperingar störst vilket är mer än tidigare.

Före valet var det klart att en stor del av landets fullmäktigen skulle komma att möbleras om i och med att en av tre invalda inte ställde upp för omval. Förändringen blev ändå exakt lika stor som efter kommunalvalet 2017. 44 procent av de som valdes in i kommunernas fullmäktigen var nya efter valet 2017 och 44 procent är nya nu.

Mest nya ledamöter fick fullmäktige i Alavieska i Norra Österbotten, 81 procent. I Svenskfinland har Sibbos nya fullmäktige flest nyinvalda: 60 procent av ledamöterna satt inte med och fattade beslut i kommunen under den förra mandatperioden.

I valet 2017 valdes ett rekordstort antal kvinnor i kommunernas fullmäktige, då hade 28 kommuners fullmäktige fler kvinnor än män. I hela landet var kvinnornas andel 39,9 procent under den förra mandatperioden och nu är kvinnornas andel 40 procent.

Bland de som kandiderade i år var andelen män och medelåldern högre än inför valet 2017. Efter valet 2021 har 29 fler kvinnor än män i fullmäktige och efter valet 2017 var det 28 kommuner. I åtta kommuner har kvinnorna mer än 55 procent av fullmäktigeplatserna: Esbo, Posio, Siikais, Riihimäki, S:t Karins, Hankasalmi, Helsingfors och Vanda. I den största delen av kommunerna har männen alltså fortfarande makten. I Svenskfinland är Hangö den kommun som har störst andel män i fullmäktige, 80 procent.

Ser man på hela landet har kommunpolitikernas medelålder stigit med ett år från 50 till 51 år.

Det yngsta fullmäktige finns i Merijärvi i Norra Österbotten. Också Närpes har rätt unga beslutsfattare, i Närpes nya fullmäktige är medelåldern 43,5 år vilket är klart under landets medeltal.

Källa: Svenska YLE
Läs mera

Här hittar du de TFiF-medlemmar som kandiderade i kommunalvalet

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande