Så hittar du vägen till ett meningsfullt arbetsliv

05.12.2023

Filosofie doktor Frank Martela föreläser om konsten att leva. Han tar fasta på praktiska övningar som lär dig stoicism och tacksamhet.

Foto: Aalto-universitetet

 

Den ikoniska filosofen Frank Martela är inte rädd för att ta munnen full. Han föreläser ofta om konsten att hitta byggstenar för ett meningsfullt liv. Inte nog med det. Martela ger sig också i kast med den största frågan av dem alla – meningen med livet, som avhandlas i hans bok från 2020 med samma anspråksfulla namn.

Ett par veckor innan TFiF bladet ringer upp Martela går vårdbolaget Mehiläinen ut med en enkät som visar att 43 procent av alla finländare i åldern 18–65 vill lämna arbetslivet i förtid och göra något annat.

Martela är inte förvånad över enkätens resultat.

– Många drömmer om att ta en paus från arbetslivet eller kunna koppla av utan ständiga krav på prestationer. Samtidigt visar enkäten att viljan att förbinda sig till en arbetsgivare inte är lika stark som tidigare, säger Martela.

Martela anser att det handlar om ett paradigmskifte där arbetslivets formativa betydelse håller på att luckras upp.

– Det finns inte längre sådana arbetsplatser som varar livet ut. Synen på arbetet och våra yrkesroller förändras i ett raskt tempo just nu.

Oviss begynnande karriär

Av samma anledning är det allt fler unga som våndas över en oviss och skakig karriär och alla de krav som ställs på dagens arbetstagare.

– Få unga i åldern 20–25 vet vad de vill göra som stora. Många söker sin yrkesidentitet i den åldern fortfarande. Därför är det viktigt att ifrågasätta sina val och fråga sig vad som är viktigt i livet.

En enkät från organisationen Ung företagsamhet och ekonomi visade i somras att en tredjedel av alla unga som pluggar på andra stadiet befarar att arbetslivet kommer att suga musten ur dem.

Det här utgångsläget har motiverat Frank Martela att stödja unga som är i begynnelsen av karriären. Martela är aktuell som föreläsare kring temat ”Konsten att leva” vid Aalto-universitetet.

– Jag vill hjälpa unga att leva ett liv som liknar dem själva. Det är viktigt att följa sina egna värderingar och inte bygga sin karriär på andra människors förväntningar, säger Martela.

Få unga i åldern 20–25 vet vad de vill göra som stora. Många söker sin yrkesidentitet i den åldern fortfarande. Därför är det viktigt att ifrågasätta sina val och fråga sig vad som är viktigt i livet

Så hittar du ditt kall

Martela understryker att yrkesidentitet och ett kall för en viss bransch inte är något som man hittar genom att leta frenetiskt.

– Ett kall är något som växer fram med tiden. Det händer ofta att man får upp ögonen för sitt kall genom att göra vissa saker. Då du satsar på ett visst yrke kan det väl hända att du hittar en meningsfull karriär i samma veva.

Arbetslivet handlar ju också om konsten att anpassa sig. Hur ser du på det?
– Inget jobb är en dans på rosor. Genom att anpassa arbetsmängden och fråga sig själv varför ditt arbete är värdefullt kan du bli bättre på att hantera svåra situationer på jobbet. Det är lite som att ta hand om en baby. Du lär dig att stå ut med alla illaluktande bajsblöjor eftersom föräldraskapet till övervägande del är en så upplyftande erfarenhet.

Acceptans och tacksamhet

Enligt Martela handlar mycket i arbetslivet om konsten att justera sina förväntningar.

– Att maximera sin glädje är inte ett lyckat mål för ett gott liv. Om vi fixerar oss vid lyckan kan det hindra oss från att uppleva livet som det är. Det är viktigt att acceptera det vi inte kan påverka och känna tacksamhet över det vi redan har i livet.

Martela påminner att det går att öva upp förmågan att känna acceptans och tacksamhet med hjälp av praktiska övningar. Han bjuder på handfasta tips på hur man ska gå till väga i samband med sina föreläsningar.

– Tanken att uttrycka tacksamhet återfinns i de flesta religioner. Därmed inte sagt att vi ska vaggas in i någon ödestro. En ökad självkännedom och en inre frid hjälper oss att hitta nya stigar till ett bättre liv.

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!