Startade eget för friheten och familjen

26.04.2018

Två små barn och en önskan om att bättre kunna kombinera familjelivet med karriären blev startskottet till att byggnadsingenjör Mikaela Pappila blev sin egen chef.

– Jag har drömt om att starta eget och funderat på det länge, men har inte vågat ta steget.
Det säger 38-åriga Mikaela Pappila. Tidigare i år förverkligade hon en långvarig dröm när hon grundade företaget Pappila Design som sysslar med småhusplanering.
Till en början var det inte alls tänkt att Mikaela Pappila ens skulle bli ingenjör. Efter gymnasiet utbildade hon sig till tradenom och jobbade några år inom bankbranschen men kände att hon ville göra något nytt.
Därför flyttade hon som 24-åring från Åbo till Ekenäs för att börja studera till byggnadsingenjör. Efter några år ute i arbetslivet med stadig inkomst och bland annat ett billån kändes det skrämmande att hoppa in i studievardagen igen men hon har aldrig ångrat sig.
– Det är det bästa beslutet jag fattat. Det var också stor skillnad på att studera som 24-åring jämfört med som 19-åring. Jag lärde mig på ett helt annat sätt, säger Pappila.
Efter utexaminering jobbade hon på ett antal mindre byråer i Ekenäs och Pargas men drömmen om ett eget företag fanns hela tiden i tankarna. Beslutet var ändå inte lätt att ta.
– Min pappa var företagare och aldrig hemma så jag har funderat mycket på det.

Småhusplanering från början till slut

Efter att Mikaela Pappilas första barn föddes på julafton 2014 och hon var föräldraledig under 2015 kändes det motigt att gå tillbaka till det vanliga jobbet.
– Det tog en timme att köra till Pargas från Nådendal så arbetsdagarna blev tio timmar långa. Jag hade bara tre timmar per kväll med min dotter och mitt mammahjärta led av det.
Ändå kändes tanken om att starta eget skrämmande. Till slut var det hennes man som övertalade henne att våga ta steget. Nu ser två barn till att hon bättre kan balansera jobb och familj.
– De blir en motvikt, jag kan inte jobba för mycket med barnen hemma.
Pappila Design erbjuder småhusplanering från första ritningen till att nycklarna överlämnas.
– Jag gör ritningar, lämnar in bygglov, fyller i alla nödvändiga blanketter och levererar en servicebok för det färdiga huset, berättar hon.
Eftersom Pappila kommer från Nagu är hon speciellt intresserad av att planera hus för skärgårdens svåra förhållanden. Hon hade föreställt sig en långsam start för det nya företaget men i stället rasslar det in kunder och hon har mer jobb än hon trott.
– Det är så klart säsong nu när allt ska bli klart till midsommar, men det är ju ett positivt problem.
Målsättningen är att Pappila Design i framtiden ska bli ett familjeföretag och kunna sysselsätta också hennes man.
– Om mitt företag börjar rulla ska han också kunna ta steget och få det han drömmer om.

Foto: Patrik Lindström

Uppmuntrar andra att våga

Vid sidan om företaget och familjen är Mikaela Pappila sedan början av 2018 också ordförande för DIFF:s lokalavdelning i Åbo.
– Jag tycker om att träffa nya människor, knyta kontakter och skapa nätverk. Jag vill också utmana mig själv och testa på nya saker.
Framförallt nätverken är viktiga för den nya företagaren.
– Jag vill hellre samarbeta med övriga företagare än vara en bitter konkurrent. Det är viktigt att ha ett brett nätverk man kan lita på, säger Pappila.
Hon har kontakter till VVS-planerare, byggnadsarkitekter och byggnadsinspektörer. Ibland blir hon rekommenderad eller så är det hon som rekommenderar en av sina kontakter till en egen kund.
– Mina kunder blir nöjda när jag ger kontaktuppgifter till rätt människa.
Pappila uppmuntrar också andra med företagardrömmar att våga ta steget. Flera kompisar har redan ringt henne och bett om råd – de vill fråga om helt praktiska saker men undrar också om det faktiskt finns kunder. Pappila erkänner att hon själv funderade i samma banor inför starten.
– Tänk om jag misslyckas? Men marknaden är på väg uppåt just nu. Själv gjorde jag en riskanalys och funderade på mina styrkor och svagheter.
Mikaela Pappila säger att framförallt kvinnor har en tendens att fundera och analysera mycket. För henne växte också beslutet långsamt fram. Nu är hon mer än nöjd och njuter av friheten att vara sin egen chef.
– Testa det, du kan inte veta hur det är före du gjort det.

Text: Michaela von Kügelgen

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande