Kommunalvalet 2021

14.06.2021

Av de TFiF-medlemmar som meddelat föreningen om sin kandidatur i kommunalvalet valdes följande in

Stephan Horn
arkitekt
SFP, Hangö

Jerri Kämpe-Helenius
controller
SFP, Kyrkslätt

Jan-Anders ”Jonte” Fagerhed
Technical service, development & sales manager
SFP, Larsmo

Charlotta Engblom
utvecklingschef
SFP, Sibbo

Grattis Stephan, Jerri,  Jonte och Charlotta!
Tack även till övriga kandidater som ställde upp.

I kommunalvalet gick SFP framåt med 0,1 procentenhet men totalt sett tappade partiet åtta mandat jämfört med förra kommunalvalet. Särskilt i Lovisa minskade stödet för SFP. I Ingå gjorde partiet däremot ett bra val. Det parti som tappade mest var Centern som backade i 236 av 293 kommuner. Centern är alltjämt det parti som är störst i flest kommuner men i kommunalvalet 2021 tappade partiet sin ledande ställning i tolv kommuner. I år lyckades ett flertal oberoende grupperingar bli störst i de kommuner där de ställde upp. I tio kommuner var lokala grupperingar störst vilket är mer än tidigare.

Före valet var det klart att en stor del av landets fullmäktigen skulle komma att möbleras om i och med att en av tre invalda inte ställde upp för omval. Förändringen blev ändå exakt lika stor som efter kommunalvalet 2017. 44 procent av de som valdes in i kommunernas fullmäktigen var nya efter valet 2017 och 44 procent är nya nu.

Mest nya ledamöter fick fullmäktige i Alavieska i Norra Österbotten, 81 procent. I Svenskfinland har Sibbos nya fullmäktige flest nyinvalda: 60 procent av ledamöterna satt inte med och fattade beslut i kommunen under den förra mandatperioden.

I valet 2017 valdes ett rekordstort antal kvinnor i kommunernas fullmäktige, då hade 28 kommuners fullmäktige fler kvinnor än män. I hela landet var kvinnornas andel 39,9 procent under den förra mandatperioden och nu är kvinnornas andel 40 procent.

Bland de som kandiderade i år var andelen män och medelåldern högre än inför valet 2017. Efter valet 2021 har 29 fler kvinnor än män i fullmäktige och efter valet 2017 var det 28 kommuner. I åtta kommuner har kvinnorna mer än 55 procent av fullmäktigeplatserna: Esbo, Posio, Siikais, Riihimäki, S:t Karins, Hankasalmi, Helsingfors och Vanda. I den största delen av kommunerna har männen alltså fortfarande makten. I Svenskfinland är Hangö den kommun som har störst andel män i fullmäktige, 80 procent.

Ser man på hela landet har kommunpolitikernas medelålder stigit med ett år från 50 till 51 år.

Det yngsta fullmäktige finns i Merijärvi i Norra Österbotten. Också Närpes har rätt unga beslutsfattare, i Närpes nya fullmäktige är medelåldern 43,5 år vilket är klart under landets medeltal.

Källa: Svenska YLE
Läs mera

Här hittar du de TFiF-medlemmar som kandiderade i kommunalvalet

Liknande artiklar

06.09.2024

Utbyte erbjöd autentiska upplevelser av en annorlunda kultur

28.08.2024

Tids nog slaktas den heliga flodhästen, Mumintrollet, på AI-altaret

27.08.2024

Ariane 6 är hela Europas nya stjärna