Samma laddare för alla apparater – snart blir det verklighet

08.06.2022

Om två år kan vi slippa den breda floran av olika laddare och portar för mobiler och plattor. I maj klubbade EU-parlamentet nämligen igenom förslaget om att införa USB-C som laddningsstandard för alla apparater som kommer ut på marknaden i EU från och med 2024.

I de flesta hem finns det en låda som innehåller osorterade sladdar för olika elektroniska apparater. Vilken var det nu igen som passar till Nintendo Switch? Är den här kompatibel med nya kameran? Var är sladden till aktivitetsarmbandsuret?

En del har kanske redan kasserat sladdar som inte längre används eller som blivit slitna och därför utgör en brandsäkerhetsrisk. Kasserad laddningsapparatur har blivit ett stort problemavfall, som beräknas bidra med 51 000 ton elskrot årligen inom EU.

– En av digitaliseringens baksidor har varit trasslet med laddare och den stora mängd elskrot som de fört med sig. Det är inte ovanligt att man måste använda fyra olika sladdar för att ladda sin tablett, mobil, bärbara dator, hörlurar och powerbank. Vi omges dagligen av produktstandarder som marknaden anpassat sig till och nu är det hög tid att vi även får laddare med en gemensam standard, säger Miapetra Kumpula-Natri, EU-parlamentariker och specialiserad på digitaliseringsfrågor.

Har lyssnat på marknaden
Konsumentskydd är vid sidan av miljöhänsyn en viktig del i standardiseringsarbetet. I synnerhet Applekunder har många gånger fått bita i det sura äpplet när vi köpt en ny produkt och sedan insett att vi måste köpa en annan laddare eller en dyr adapter för att kunna använda apparaten normalt. Det är också Apple som varit mest hårdnackat i sitt motstånd mot EU:s standardiseringskrav.

På webbforum där Macanvändare ventilerar sina åsikter stöder de flesta inläggen EU:s beslut att kräva en gemensam standard. Det finns också kritiker som befarar att en lagstiftad standard kommer att kväva företagens drivkraft att fortsätta sina innovationssträvanden. En del anser att USB-C nog är bättre Apples Lightning-port, men att den här typen av beslut principiellt borde komma från marknaden, inte från lagstiftare.

– Marknaden har haft många år på sig att skapa en gemensam lösning, men i stället för att åtgärda problemet har de slingrat sig med olika tekniska argument. Utskottet för den inre marknaden har fört en dialog med tillverkarna och lyssnat på dem, men EU-parlamentet har nu satt ner foten för att styra marknaden i en mer hållbar och konsumentvänlig riktning, säger Kumpula–Natri.

Kryphål från 2009
Standardiseringen av laddare har varit en riktig långkörare inom EU. Redan 2009, när det fanns ett 30-tal olika laddningsuttag på mobilmarknaden, kom de första påtryckningarna från myndighetshåll om en standardisering. Branschen, inklusive de stora jättarna som Apple, Nokia och Samsung, kom då överens om att använda micro-USB. Det höll ända till 2012, när Apple införde sin egen Lightning-port i sina apparater. Bolagets juristavdelning hade hittat ett kryphål i avtalet som tillät bolagen att utveckla egna system, så länge de erbjöd kunderna en adapter för micro-USB. Behöver knappast tillägga att adaptern inte var gratis.

Ett par år senare presenterades USB-C, som har en större överföringskapacitet av både el och data jämfört med micro-USB, och har därför tagit över mer och mer. Även Apple har integrerat USB-C i sina bärbara datorer och nya iPadar, men hållit kvar Lightning i vissa produkter. Trots detta hävdar Apple att miljontals produkter med Lightning-port kommer att bli kasserade i förtid av europeiska användare när USB–C blir ensamrådande standard.

EU-parlamentet ska nu inleda förhandlingar med varje medlemsland, en runda som väntas bli klar inom 2022.
– Jag hoppas och tror att de apparater som kommer ut på marknaden från och med 2024 har en gemensam laddarstandard. Det här är en reform som inte medför några tekniska svårigheter för tillverkarna, men som minskar mängden elskrot och underlättar vardagen för oss användare, säger Miapetra Kumpula–Natri.

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!